Een toenemend fenomeen lijkt het wel. Met name op de babygroepen stellen ouders dwingende vragen aan pedagogisch medewerkers. Vragen die dan opkomen zijn: moeten de pedagogisch medewerkers bewapend worden? Hebben we een grotere taak in het geven van informatie voor de plaatsing? Hebben ouders meer begrenzing nodig? Moeten pedagogisch medewerkers zich aanpassen?
De eisen van ouders zijn legio. Van ‘Mijn baby moet gedragen worden in een draagdoek’ tot baby’s die niet willen slapen in een bed. Baby’s die niet willen drinken, want (nog) geen fles gewend. Baby’s die maar niet gewend raken op de groep, dus veel huilen. Baby’s die maar één dag per week naar de opvang komen en veel andere opvoedsituaties hebben. Van strakke slaap en voedingsschema’s tot voorgeschreven slaapschema’s ‘van de slaapcoach’.
Ga er maar aan staan
Pedagogisch medewerkers zien voor ‘de eisende ouder’ vooral een oplossing in éérder aangeven ‘hoe het werkt op een babygroep’. Zo krijgen ouders een realistische kijk op wat haalbaar is en kun je voorkomen dat kinderen – door een betere voorbereiding van de ouders zelf – niet kunnen slapen en niet kunnen eten binnen de kaders van de opvang. Want wat kinderen nodig hebben, staat niet altijd op één lijn met wat ouders denken dat kinderen nodig hebben.
Maar, als ik bij een random kinderopvang op de website kijk, dan zie ik toch behoorlijk vaak de term ‘kindvolgend’ voorbijkomen, júíst van toepassing op de babygroepen. Wat betekent kindvolgend in de ogen van ouders?