KIDDO 3 2016

KIDDO 3 2016

Productgroep KIDDO 3 2016
2016
6,95
Gratis voor abonnees.

Omschrijving

10 Een expert in koffie schenken ben je niet zomaar!: Elke dag werken met kinderen betekent automatisch ook werken met gezinnen. Opvangorganisaties die daar sterk op inzetten, hebben onder meer oog voor ‘ontmoeting’ tussen ouders. Waarom doe je dat? En hoe? Dit is het eerste artikel in een reeks van drie waarin Naomi Geens conclusies meegeeft over haar onderzoek naar ontmoeten. Eerste vaststelling: ontmoeting bevorderen is écht werken. 
24 De pot op! De zin en onzin van zindelijk worden: Van luier naar potje: dat gaat niet van de ene op de andere dag. Zindelijk worden is een proces. Als professional in de kinderopvang kun je kinderen en hun ouders bijstaan in deze interessante ontwikkelingsfase!
30 Waarom moeten peuters ook wennen?: Dat kinderen en hun ouders komen wennen bij de start van de opvang, is vrij goed ingeburgerd. Dat ze het beste nog een keer wennen wanneer ze overgaan naar een volgende leefgroep, is niet altijd gebruikelijk. Toch is dat erg belangrijk. Ellen Rutgeerts van VBJK legt uit waarom, wat en hoe. 
34 Respect voor de autonomie: Een belangrijk doel van de opvoeding is om kinderen op te laten groeien tot zelfstandige volwassenen. Als een kind het idee krijgt dat het mag zijn wie het is, en dat zijn keuzes gerespecteerd worden door de mensen om hem heen, krijgt het vertrouwen in zichzelf en in anderen. In de praktijk vraag je je eigenlijk steeds af: zou een kind dit ook alleen kunnen of heeft het echt mijn hulp nodig? In dit artikel de tweede interactievaardigheid: respect voor de autonomie. 
En verder:
6 Uit het werkveld
9 High Five
14 Okiddo voor 0 t/m 4 jaar: Zand en vetkrijt
16 In de babyrubriek: Basisbevestigend dragen
18 Meegroeien met de kinderen – Begeleiders schuiven door
20 Alles draait om de doorgaande lijn tussen opvang en school (NL)
20 De maatschappelijke opdracht – Kinderopvang is geen eiland (BE)
22 Met je billen in het zand – Spel als krachtige leermethode (NL)
28 Kinderboeken én KIDDO-Leespluimwinnaars
32 Okiddo voor 4 t/m 12 jaar: Improviseren kun je leren!
38 De laatste column van Stef